Ըստ ԳԱԱ Էկոլոգանոոսֆերային հետազոտությունների կենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի հետազոտության արդյունքների, Երևանի բնակիչների օգտագործած լոլիկը, խնձորը, պղպեղը, գազարն ու կանաչեղենը ծանր մետաղներով աղտոտված են:
«Հինգ մթերքում արդեն 1.8 անգամ ռիսկը գերազանցում ա, առողջական ռիսկը երևանցիների: Միայն այս հինգ մթերքի սպառման արդյունքում: Ծանր մետաղներից եղել է պղինձ, եղել է նիկել, եղել է կապար, եղել է մկնդեղ, եղել է սնդիկ և կադմիում», - «Ազատության» հետ զրույցում ասաց կենտրոնի ղեկավար Դավիթ Պիպոյանը:
Հետազոտությունն իրականացնելիս հաշվի է առնվել նաև, թե սպառողը յուրաքանչյուր մթերքն ինչ քանակով է օգտագործում։ Որքան հաճախ է տվյալ պտուղը կամ բանջարեղենը հայտնվում սպառողի սեղանին, այնքան ավելի է մեծանում ռիսկը, որ օրգանիզմում ծանր մետաղներ կհայտնվեն․ - «Առաջին հորիզոնականում առողջական ռիսկի ինդեքսով լոլիկն է: Որից հետո գալիս է խնձորը, որովհետև երևանցիները շատ սիրում են ամռանը անընդհատ սեղանին խնձոր դնել: Որից հետո գալիս է պղպեղը, հետո՝ կանաչեղենը, հետո՝ գազարը: Այստեղ ևս, եթե ուշադրություն դարձնեք, ռիսկը ավելի շատ առաջանում է ըստ սպառման ծավալների և ընդունման հաճախականության»:
Երևանում ուսումնասիրությունները դեռ շարունակվում են։ Մասնագետներին հատկապես հետաքրքրում է ամռանը մեծ ծավալներով սպառվող ձմերուկի և սեխի բաղադրությունը։
Եվ եթե մայրաքաղաքի դեպքում հետազոտությունը չի որոշում, թե որտեղ է աճեցվել ծանր մետաղներ պարունակող մթերքը, մեկ այլ ուսումնասիրություն փաստում է պտուղ-բանջարեղենի աղտոտվածությունը հստակ վայրում։ Խոսքը Սյունիքի մարզում պղնձամոլիբդենային հանքի Արծվանիկի պոչամբարի հարևանությամբ գտնվող Սյունիք գյուղի մասին է։ Մշակաբույսերում հայտնաբերվել է պղնձի, մոլիբդենի, սնդիկի ու մի շարք այլ ծանր մետաղների թույլատրելի սահմանային խտության գերազանցում։
«Առաջին հատվածում թույլատրելի շեմը գերազանցվում է 4 անգամ, իսկ այն լոբին, որը արտադրվում է հենց շահագործվող տարածքների մոտ, կարող ենք նկատել, որ մինչև 25 անգամ առողջական ռիսկը գերազանցվում է», - ասաց Պիպոյանը:
Ծանր մետաղներով աղտոտված սննդի օգտագործումը կարող է հանգեցնել առողջական մի շարք խնդիրների, այդ թվում՝ քաղցկեղի առաջացման․ - «Մոլիբդենը օրգանիզմում անտոգոնիստն է երկաթի, և կարող է օրգանիզմից դուրս մղել երկաթը: Եվ եթե դուք ունեք մետաղական բարձր գործոններ, մասնավորապես, կարող է լինել ընդհուպ ուռուցքածին ռիսկ, տեսեք ինչումն է խնդիրը․ քո պատճառը ոչ թե երկաթի պակասն է, այլ մոլիբդենի ավելցուկը, որը որ երկաթը դուրս է մղում»:
Համայնքների խոշորացումից առաջ Սյունիք գյուղը ղեկավարած Սամվել Սարգսյանը 2013-ին մեկնարկած ուսումնասիրությունը ...