Դեպի վեր

Ինչո՞ւ է նվազել հացի արտադրությունը. գումարի տնտեսո՞ւմ, թե՞ բնակչության նվազում

panorama.am10/20/2018, 9:00

Ինչո՞ւ է նվազել հացի արտադրությունը. գումարի տնտեսո՞ւմ, թե՞ բնակչության նվազում

Հացի և ալյուրի արտադրության ծավալները հանրապետությունում շարունակում են նվազել: ՀՀ վիճակագրական կոմիտեի հրապարակած տվյալների համաձայն՝ Հայաստանում 2018 թվականի հունվար-օգոստոսին հացի արտադրության ծավալներն անցած տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ նվազել են 2.4 տոկոսով:

Այս տարվա ութ ամիսներին նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ ալյուրի արտադրության ծավալներն էլ նվազել են 29.8 տոկոսով՝ կազմելով 76 հազար 23.5 տոննա:

«Սևանի հացի գործարան»-ի սեփականատեր Աշոտ Ավետիսյանը Panorama.am-ի թղթակցի հետ զրույցում ասաց, որ կոնկրետ իրենց գործարանում հացի արտադրության ծավալները գրեթե չեն նվազել, բայց աշնանից արդեն կնվազեն:

«Ընդհանուր առմամբ, ամռան ամիսներին հիմնականում նվազում չի նկատվում, բայց աշնանից սկսած տնային հացաթխման են գնում մարդիկ: Օրինակ, Սևանում հացի արտադրության ծավալները նվազում են, քանի որ մասսայական տնային հացաթխում է գնում»,- ասաց նա:

Աշոտ Ավետիսյանի խոսքով՝ վերջին շրջանում նկատվում է, որ Երևանում նույնպես մեծ թվով մարդիկ սկսել են տանը հաց թխել. «Այս կերպ մարդիկ գումար են տնտեսում»:

Նա միաժամանակ նշեց, որ հացի ծավալների նվազմանը զուգահեռ ավելանում է լավաշի արտադրությունը, քանի որ մարդիկ սկսել են ավելի շատ լավաշ օգտագործել:

«Կարծում եմ, որ մարդիկ հասկացել են՝ ամենալավ հացատեսակը լավաշն է, որի կալորիականությունն ավելի բարձր է, բացի այդ, 1 կգ լավաշը փոխարինում է 1,5 կգ հացի և դա կապված է նրանից, որ հացի մեջ խոնավությունը 40-45 %-է, լավաշի մեջ՝ 10-12 %»,- ասաց գործարանի տնօրենը:

Աշոտ Ավետիսյանի խոսքով՝ վերջին երկու տարիներին մարդիկ սկսել են ավելի շատ լավաշ գնել. «Ես 35 տարի այս ոլորտում եմ և նման պահանջարկ երբեք չի եղել»:

Ինչ վերաբերում է գներին, Աշոտ Ավետիսյանն ասաց՝ թյուր կարծիք կա, թե լավաշն ավելի թանկ է վաճառվում, քան՝ հացը. «Մեկ կիլիոգրամ լավաշը վաճառվում է 450-470 դրամով, իսկ 1 կգ հաց՝ 450-500 դրամ: Մեր գործարանի հացը թեև վաճառում ենք 400-420 դրամ, այդուհանդերձ, հացի և լավաշի գնային տարբերությունն այդքան մեծ չէ»:

Այսպիսով, «Սևանի հացի գործարան»-ի սեփականատերը հացի արտադրության ծավալների նվազումը կապում է այն բանի հետ, որ մարդիկ սկսել են ավելի շատ տանը հաց թխել, քանի որ դրանով գումար են խնայում են, բացի այդ, մարդիկ աստիճանաբար անցնում են լավաշին:

Տնտեսագետ Վահագն Խաչատրյանի խոսքով՝ հացի արտադրության ծավալների նվազման միակ բացատրությունն այն է, որ մարդկանց թիվն է նվազել:

«Որքան նվազում է բնակչությունը, այնքան նվազում են սպառման, դրա հետևանքով՝ արտադրության ծավալները»,- Panorama.am-ի թղթակցի հետ զրույցում նշեց նա:

Երկրորդ պատճառն, ըստ նրա, կարող էր լինել այն, երբ Հայաստանում տնտեսական կտրուկ աճ գրանցվեր, մարդկանց գնողունակությունը բարձրանար և նրանք օ...

Կարդալ ամբողջովին

Եղանակ

Ջերմ {{currentData.temp}}℃
Քամի {{currentData.wind}}կմ/ժ
Խոնավ {{currentData.humidity}}
  • Երեւան
  • Աբովյան
  • Ծաղկաձոր
  • Սեւան
  • Գյումրի
  • Էջմիածին
  • Դիլիջան
  • Վանաձոր
  • Աշտարակ
7 օրվա տեսություն

Փոխարժեքներ

ԱռքՎաճառք
USD390396
EUR417429
RUR4.194.39
ավելին
Արդեն հասանելի է
Դեպի վեր