Ո՞ր մթերքն է ավելի օգտակար՝ ձմերո՞ւկը, թե՞ սեխը, ո՞րն է նրանցից ավելի կալորիական, ո՞րն է պարունակում ավելի շատ օգտակար եւ սննդարար նյութեր։
Բժիշկ-սննդաբան Օլգա Կորաբլյովան հավաստիացնում է, որ սեխի 100 գրամը պարունակում է 35 կիլոկալորիա, այն դեպքում, երբ ձմերուկի կալորիականությունը ընդամենը 25 է։
«Սեխը ավելի կշտացնող է, դրանում ավելի շատ է սննդային մանրաթելերի՝ բջջանյութի քանակությունը, որը կարեւոր է աղիների կայուն աշխատանքի համար։ Մասնավորապես, բջջանյութը մաքրում է օրգանիզմը եւ կայունացնում խոլեստերինը։ Սեխի 100 գրամի մեջ մոտ 0,9 գրամ սննդային մանրաթելեր կան, այն դեպքում, երբ ձմերուկի մեջ մոտավորապես 0,4 գրամ է»,- ասել է Օլգա Կորաբլյովան, տեղեկացնում է ՌԻԱ «Նովոստի»-ն։
Մասնագետի խոսքով՝ սեխի մեջ С վիտամինն ավելի շատ է , քան ձմերուկի։ 100 գրամ սեխի մեջ պարունակվում է մոտ 36 միլիգրամ վիտամին С, այն դեպքում, երբ ձմերուկի մեջ մոտ 8 միլիգրամ է։ Դա նշանակում է, որ պետք է ուտել ընդամենը 200 գրամ սեխ՝ ծածկելու համար ասկորբինաթթվի ցերեկային պահանջմունքը, որը մեծահասակի համար հավասար է 70-100 միլիգրամի։ С վիտամինը կարեւոր է ոչ միայն իմունիտետի համար, այն նաեւ օգնում է յուրացնել երկաթը եւ նպաստավոր ազդեցություն է գործում մաշկի վրա։
«Ձմերուկը լիկոպին է պարունակում, նյութ, որն ապահովում...
Կարդալ ամբողջովին